Fast fashion zijn alle kleding die snel gemaakt, verscheept, verkocht en weggegooid worden. Om dit proces zo goedkoop mogelijk te houden, zijn er verschillende partijen waar dit negatieve impact op heeft. Fast fashion heeft nogal een grote impact op onder maatschappij. Dit is wellicht iets wat de meeste kopers niet inzien. Gelukkig kan je zelf ervoor kiezen om geen fast fashion te dragen, maar dat gaat niet altijd even makkelijk.

Fast fashion zijn eigenlijk kledingstukken die zo goedkoop en zo snel mogelijk in de winkels liggen. Vanaf het moment dat de kleding getekend wordt tot aan dat het in de winkels ligt, duurt in de meeste gevallen maar 2 weken. Door het steeds weer vernieuwen van de collectie blijven de klanten komen en kopen. Zoals je misschien opvalt, doet de kwaliteit er niet toe, de kwantiteit wel. Ze produceren massa’s kleding die de klanten voor weinig kunnen kopen. Zo blijven klanten shoppen zonder ontzettend veel geld uit te geven. Maar er zijn wel gevolgen aan fast fashion want iemand moet er voor opdraaien.

De gevolgen van fast fashion

Doordat kleding zo goedkoop gemaakt en verkocht kan worden, is het voor de klanten ook een stuk aantrekkelijker om het te kopen. Als we vergelijken met 15 jaar geleden kopen mensen nu zo’n 60% meer kledingstukken. Door fast fashion is kleding namelijk een soort wegwerpartikel geworden. In de huidige tijd is de mode-industrie een van de meest vervuilende en mensonvriendelijke bedrijfstakken geworden. Als we streven naar een wereld waarin we respectvol met elkaar en met de aarde omgaan, zijn we niet goed op weg.

De mode-industrie is, met name door de opkomst van fast fashion, ontzettend vervuilend voor ons milieu. Tijdens de productie van katoen komen meerdere chemicaliën vrij. Deze chemicaliën worden geloosd in de rivieren, meren en zeeën. Ook kost het maken van kleding veel water. Zo kost het 10.000 liter water om één spijkerbroek te maken.

Voor de productie van fast fashion zijn veel fabrieken nodig. Deze fabrieken stoten enorme hoeveelheden CO2 uit. Deze fabrieken zijn gevestigd in landen waar de lonen laag zijn en mensen werken in verschrikkelijke omstandigheden. Door fast fashion ontstaat er ook een grote afvalberg. Zo gooien we in Nederland alleen al jaarlijks 135 miljoen kilo textiel weg.

Wat kunnen we ertegen doen?

Het is wellicht niet zo simpel als we denken. Je wordt overal geconfronteerd met fast fashion. Loop maar eens door de stad, hier liggen winkels zoals de Zara, H&M en Bershka, allemaal winkels die fast fashion verkopen. Om die reden is het best lastig om niet bij deze naar binnen te gaan. We kunnen wel bewuster gaan kopen. Zo kunnen we vaker naar winkels gaan waar merken worden verkocht die geen fast fashion zijn. Maar juist kledingstukken waar je een lange tijd van kan genieten. Neem nou eens de kleding van Elias Rumelis, hierbij weet je zeker dat je lang kunt doen met je kledingstuk. Zo hoeft er maar 1x iets geproduceerd te worden en gooien we veel minder weg.

Rate this post